یاری هوش مصنوعی برای رمزگشایی از گفتار

به گزارش وبلاگ ساعت فانتزی، محققان نوعی هوش مصنوعی طراحی نموده اند که می تواند با مقدار گیری فعالیت مغز از گفتار رمزگشایی کند.

یاری هوش مصنوعی برای رمزگشایی از گفتار

پژوهشگران پیروز شدند نوعی هوش مصنوعی طراحی نمایند که قادر است با میزان گیری فعالیت مغزی با دقت شگفت آوری از گفتار رمزگشایی کند. این فناوری می تواند به بیمارانی که هوشیاری بسیار کمی دارند در برقراری ارتباط یاری کند.

از وبگاه سایِنس نیوز (Science News)، هوش مصنوعی می تواند کلمات و جملات را از روی فعالیت مغز با دقت شگفت آور، اما محدود رمزگشایی کند. دانشمندان در تحقیقات اولیه دریافتند که فقط با استفاده از چند ثانیه داده فعالیت مغزی، هوش مصنوعی حدس می زند که یک شخص چه شنیده است و تا 73 درصد اوقات، پاسخ صحیح را در میان 10 احتمال برتر فهرست می نماید.

این هوش مصنوعی که در شرکت والد فیس بوک - متا، طراحی شده است، می تواند به هزاران نفر در سراسر جهان که قادر نیستند به وسیله سخن گفتن، تایپ کردن یا حرکات بدن ارتباط برقرار نمایند، یاری کند؛ از جمله به بیمارانی که هوشیاری بسیار کمی دارند یا زندگی نباتی دارند، یعنی به افرادی که دچار مسئله ای هستند که عموماً به عنوان سندرم بیداری بدون پاسخ شناخته می گردد.

بیشتر فناوری های موجود که قصد دارند به چنین بیمارانی برای برقراری ارتباط یاری نمایند، نیازمند عمل های پرخطر جراحی مغز برای کاشت الکترود ها هستند. این شیوه تازه، به احتمال زیاد راهی بادوام و غیرتهاجمی برای یاری به بیمارانی فراهم خواهد نمود که در برقراری ارتباط مشکل دارند.

پژوهشگران فرانسوی به یک ابزار محاسباتی آموزش دادند که کلمات و جملات 56 هزار ساعت گفتار ضبط شده به 53 زبان را تشخیص دهد. این ابزار که به عنوان مدل زبان نیز شناخته می گردد، یاد گرفت که چگونه ویژگی های خاص زبان را هم در سطح دقیق، حروف یا هجا ها و هم در سطح وسیع تر، مانند یک کلمه یا جمله، تشخیص دهد.

این تیم پژوهشی، هوش مصنوعی را با این مدل زبانی در پایگاه های داده چهار مؤسسه به کار برد که شامل فعالیت های مغزی 169 داوطلب بود.

در این پایگاه های اطلاعاتی، شرکت نمایندگان به داستان ها و جملاتی از بعضی کتاب ها مثلاً کتاب پیرمرد و دریا نوشته ارنست همینگوِی و آلیس در سرزمین عجایب نوشته لوئیس کارول گوش می دادند و در همان زمان مغز آن ها با استفاده از مغناطیس نگاری مغزی یا نوار مغزی اسکن می شد. این تکنیک ها جزء مغناطیسی یا الکتریکی سیگنال های مغز را میزان می گیرد.

سپس، تیم پژوهشی کوشش کرد با یاری یک روش محاسباتی که به شرح تفاوت های فیزیکی مغز های شرکت نمایندگان یاری می کرد، مواردی را که شرکت نمایندگان شنیده اند، فقط با استفاده از سه ثانیه داده فعالیت مغزی هرکدام از آن ها رمزگشایی کند.

این تیم به هوش مصنوعی آموزش داد که صدا هایی را که هنگام خواندن داستان ها ضبط شده بود با الگو های فعالیت مغزی که هوش مصنوعی آن را با آنچه مردم می شنوند مربوط می کرد، تراز کند سپس با توجه به بیش از هزار احتمال، پیش بینی هایی درباره آنچه ممکن است فرد در این مدت کوتاه بشنود، انجام داد.

پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که با استفاده از مغناطیس نگاری مغزی در 73 درصد مواقع، پاسخ درست در میان 10 حدس برتر هوش مصنوعی قرار داشت. با نوار مغزی این میزان به حدود 30 درصد کاهش یافت. هرچند عملکرد مغناطیس نگاری مغزی بسیار خوب بود؛ اما پژوهشگران به استفاده عملی از آن خوش بین نبودند؛ زیرا نیازمند دستگاهی بزرگ و گران قیمت است. آوردن این فناوری به درمانگاه ها نیازمند نوآوری های علمی برای مقرون به صرفه تر کردن آن ها و آسان تر کردن استفاده از آن ها است.

بیشتر بخوانید

وبلاگ ساعت فانتزی فضای مجازی دریچه فناوری

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

به "یاری هوش مصنوعی برای رمزگشایی از گفتار" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "یاری هوش مصنوعی برای رمزگشایی از گفتار"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید