تپه هگمتانه ، یک تپه موزه است
به گزارش وبلاگ ساعت فانتزی، تپه هگمتانه کجاست؟
شهر تاریخی هگمتانه به علت قرار گرفتن در دل تپه ای به تپه هگمتانه معروف است، مکان این شهر تاریخی یا همان تپه هگمتانه در داخل شهر همدان است، دو طرف خیابان اکباتان در اطراف تپه کشیده شده است. وسعت تپه مذکور در حدود 30 هکتار است که آن را در زمره پهناوترین تپه های باستانی در ایران قرار می دهد.شما وقتی به تماشا این تپه می روید با یک شهر رو به رو می شوید.
تپه هگمتانهتاریخچه تپه هگمتانه
وقتی از یک تپه تاریخی حرف می زنیم دانستن تاریخچه ای از آن الزامی به نظر می رسد. شهر هگمتانه، به وسیله قوم ماد در قرن هفده قبل از میلاد تاسیس شده است و آنطور که شواهد نشان می دهد اولین مرکز امپراطوران و پادشاهان ایرانی بوده است. عملیات کاوش در این مکان از سال شصت آغاز شده و تا کنون ادامه دارد.
هردو تاریخ نگار یونانی، اشاره دارد که مادها جانت دیاکو را مرکز خود قرار داده اند، گویی جانت دیاکو مورد بحث او همان هگمتانه است، برخی ها اعتقاد دارند که جمشید پادشاه این مکان را ساخته است، هرچه که هست قدمت این بناها در این تپه به قبل از میلاد بر می شود و تردیدی در این باره وجود ندارد.
معماری های موجود در تپه هگمتانه
به نظر می رسد این شهر زیبا و تاریخی به صورت قصرهای زیبا و تو در تو ساخته شده است. اکتشاف ها نشان می دهد که هفت قلعه بر روی تپه وجود داشته است. مورخان یونانی بسیار در خصوص جلال و جبروت بناهای تپه گفته اند که به نظر می رسد که همه لاف و گزافه باشد حرف هایی چون ساختمان هایی از طلا و غیره غیر طبیعی به نظر می رسد چرا که ایران هیچگاه معادن بزرگ طلا نداشته است.
کاوش ها و حفاری ها نشان می دهد که یک سیستم آب رسانی کاملا پیشرفته در این مکان قبلا احداث شده است، اکتشافات نقشه خانه ها را به خوبی نشان می دهد. بعلاوه وجود حصار های بلند متری و وجود دو برج را در این قسمت نشان می دهد.
آثار به دست آمده از این حفاری ها معروفیت جهانی دارند. برای مثال لوحی در اکتشاف ها به دست آمده که با طلای اصل ساخته شده است، نوشته ای به خط میخی که قدمت آن به دوران حکومت هخامنشیان باز می شود بر روی این لوح اینطور نوشته شده است: آریامنه شاه بزرگ، شاه شاهان شاه پارس پسر چئیش پیش شاه نوه هخامنش. آریامنه شاه می گوید: این کشور پارس که من دارم و دارای اسب های خوب و مردان نیک است، اهورامزدا آن را به من داده است. از مرحمت و لطف اهورامزدا من شاه این کشور هستم. آریامنه در نوشته عنوان می نماید که : اهورامزدا مرا کمک کرد.
تپه هگمتانه اشیاء موزه ای کادو می داد
جام طلایی ریتون سرشیر | شی استخراج شده در تپه هگمتانهشاید برجسته ترین شی که از این شهر استخراج شده است را باید جام طلایی ریتون سرشیر دانست. این جام از دوره هخامنشی به جا مانده است. دیگر شی ارزشمند این مکان، کاسه سیمین خشایار شاه است. پایه ستون سنگی متعلق به حجومت اردشیر دوم نیز در این تپه وجود دارد. در این پایه های سنگی دو کتیبه به خط میخی وجود دارد. این دو کتیبه در قسمتی به نام گنج نامه قرار دارند.
موزه هگمتانه در کنار تپه هگمتانه
موزه هگمتانهموزه ای وجود دارد که در یک ساختمان قدیمی برخی از اشیاء پیدا شده در تپه در آن به نمایش در آمده است و شما با تماشا این موزه می توانید به خوبی با اکوسیستم تپه هگمتانه در سالیان دور آشنا شوید. این موزه در قسمت شرقی قرار گرفته است و پیدا کردنش برای شما آنقدر ها سخت نخواهد بود.
آیا باید به تپه هگمتانه رفت؟
جواب دادن به این سوال سخت است، به نظر نگارنده تماشا تپه هگمتانه خالی از لطف نیست و شما را می برد به تاریخ های دور ایرانی، و به شما احساس غرور خواهد داد. اما اگر از هواداران تاریخ نیستید و در دنیای مدرن غرق شده اید، چند دیوار خرابه به شما حس خاصی نخواهند داد، ولی این را بدانید اگر فردا روز پیش دوستانتان عنوان کردید که همدان بوده اید و به تپه هگمتانه نرفته اید حسابی همدان رفتن تان را زیر سوال می برند. نکته دیگری که باید مد نظر داشته باشید این است تاریخ را نباید با تاریخ مقایسه کرد چرا که تاریخ چیز مقایسه شدنی نیست و مقایسه تاریخ یکی از اشتباه ترین کارهایی است که می توانید در برخورد با تاریخ انجام بدهید.
مکان های نزدیک به تپه هگمتانه کجاست؟
گنبد علویان، آرامگاه استرو مردخای هر دو در فاصله یک کیلومتری از این تپه قرار دارند، خوبی همدان این است که بقیه مکان های تماشای چون آرامگاه بابا طاهر، آرامگاه بوعلی و شیرسنگی همدان و برج قربان همگی در بافت شهری قرار دارند، اگر تپه هگمتانه شما را نا امید کرد به سادگی می توانید به یکی از این مکان ها خود را بسپارید.
سخن پایانی در خصوص تپه هگمتانه
این تپه یکی از قدیمی ترین تپه های ممکن در ایران است که بسیار سبب فخر همدانی ها شده است، شما با یک تپه موزه روبه رو هستید که خشت خشت آن دارای ارزش بالایی است که نمی توان آن را نادیده گرفت. تماشا این تپه بلد بودن می خواهد و یک همراه حاذق که وجب به وجب آن چیزی که می بنید را برایتان تشریح کند تا به اهمیت این بنا پی ببرید. در هر صورت این تپه از ساعت نه تا ساعت هفت برای علاقه مندان در درسترس است که می توانند از آن بازدید نمایند.
در وبلاگ ساعت فانتزی راضی خواهیم شد که تجربه تان از تماشا این تپه را با ما در میان بگذارید.
منبع:سـفـرزون
منبع: دیجیاتور